Toelichting bij de recepten

Wat kun je nu het beste eten en hoe maak je dat lekker klaar? Hoe kun je ervoor zorgen dat ook je gezin smult van een gezonde maaltijd? Ik help je graag een stukje op weg met heerlijke suikervrije en soms suikerbewuste recepten. Hieronder lees je hoe het werkt!

Hoe werkt het met de recepten?

Iedere dag lekker eten

In de recepten afdeling vind je meer dan 500 suikervrije/suikerbewuste recepten voor je ontbijt, lunch, diner, speciale gelegenheden en drinken. Als je wilt kun je deze recepten gebruiken om jouw weekmenu samen te stellen zoals dat past voor jou. Maar je kunt ze ook gebruiken ter inspiratie.

Alles overzichtelijk gerubriceerd

In de receptenafdeling kun je de recepten selecteren op de verschillende categorieën ontbijt, lunch, diner, feest en drinken. Met het zoekvenster kun je ook recepten zoeken op bijvoorbeeld ingrediënt of recepttype.

Tip: print jouw favoriete recepten uit en bewaar ze in een displaybook van de Hema. Zo heb je ze altijd bij de hand en zijn ze gelijk beschermd tijdens het koken. 

Voor hoeveel personen zijn de recepten?

Als vuistregel geldt dat alle ontbijt- en lunchrecepten voor 1 persoon zijn, tenzij anders aangegeven. Het diner is standaard voor 4 personen samengesteld, tenzij anders aangegeven. Voor de feestrecepten staat bij het recept een inschatting van het aantal stuks of aantal personen. Mocht je het lastig vinden, kijk dan altijd naar de hoeveelheden van de eiwitportie. Die is ongeveer 150 gram per persoon onbereid.

Suikervrije en suikerbewuste recepten

Als je rust wilt in je hoofd en de constante focus op eten snel wilt verminderen, dan is mijn advies om fors te minderen in de suikers, toegevoegde zoetstoffen en snellere koolhydraten (zoals speltmeel). Dit helpt je om je brein te resetten en zorgt ervoor dat je honger- en verzadigingscentrum kunnen herstellen.

Daarom zijn alle recepten in de Eetgeluk Universiteit vrij van toegevoegde suikers en snelle koolhydraten. Uiteraard betekent dit niet dat je nu suikervrij MOET gaan eten (dat is de betekenis die je brein er vaak aan wil geven). Wat het betekent is dat je heel veel lekkere en gezonde recept inspiratie erbij hebt gekregen. En jij beslist of je daar gebruik van wilt maken. Meer niet :-).

Tip: de recepten die niet geheel suikervrij zijn herken je aan * achter het ingrediënt. Door het ingrediënt (indien mogelijk) te vervangen kun je het recept aanpassen naar suikervrij. 

Vegetarische gerechten

Zoveel mogelijk groente en plantaardige voeding is top! Maar dit is voor de meeste mensen niet voldoende. Ons lichaam heeft nou eenmaal af en toe dierlijke eiwitten nodig voor o.a. de hormoonhuishouding en een efficiente vetverbranding.

Eet daarom minimaal twee keer in de week vis en kies regelmatig voor een eitje of wat biologisch vlees. Hierdoor maak je makkelijker de omschakeling van een suikerverbranding naar een vetverbranding en verminder je het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Om die reden is er geen strikt vegetarische recepten categorie. Maar, je kunt de meeste recepten natuurlijk wel zelf naar eigen inzicht vegetarisch aanpassen.

Afbeeldingen bij recepten

De foto´s bij de recepten komen uit de stockfoto collectie van Shutterstock. De reden hiervoor is, dat foodfotografie enorm bewerkelijk en kostbaar is en ik deze ledensite zo toegankelijk mogelijk wil houden voor zoveel mogelijk mensen.

Uiteraard heb ik wel een zo goed mogelijk gelijkende foto geplaatst bij de gerechten. Een schrale troost: als ik zelf een gerecht kook, dan lijkt het negen van de tien keer totaal niet op de afbeelding!