Sinaasappel cheesecake

Bereiding
VOORBEREIDING 30 MINUTEN - BEREIDING 75 MINUTEN
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de springvorm met bakpapier.
Maak eerst de bodem
Smelt de boter in een pannetje. Doe de dadels in de blender en voeg de boter erbij. Hak dit fijn. Meng dit mengsel vervolgens met het meel en de speculaaskruiden en verdeel het over de springvorm. Maak er een mooie egale bodem van met de achterkant van een lepel en druk het een beetje aan, zodat het een soort van koek wordt. Zet de bodem 15 minuten in de oven en laat goed afkoelen. Zet na het bakken van de bodem de oven op 160 graden.
Maak de sinaasappelvulling
Voeg de dadels samen met de eieren in een keukenmachine en maal fijn. Doe de mascarpone, kwark, sinaasappelrasp en sinaasappelsap samen in een schaal en roer goed door. Voeg vervolgens de dadelmix erbij en roer nog even goed door.
Giet de vulling in de springvorm en zet de taart in totaal ongeveer 60-70 minuten in de oven. Het beste kun je hem eerst 40 minuten in de oven zetten en dan steeds 10 minuten tijd erbij geven. Zo kun je goed opletten dat de bovenkant niet te donker wordt. De taart is gaar als je er een satéprikker in kunt steken en deze er droog weer uitkomt.
Laat de taart volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Hij is de volgende dag het lekkerste.
Ingrediënten
VOOR 1 SPRINGVORM VAN 24 CM (8 GROTE STUKKEN OF 12 KLEINERE STUKJES)
Voor de bodem
- 100 gr roomboter, gesmolten
- 75 gr medjouldadels* ontpit
- 150 gr speltmeel* of havermeel
- 1 tl speculaaskruiden
Voor de vulling
- 200 gr medjouldadels* ontpit
- 5 eieren
- 600 gr mascarpone
- 400 gr volle kwark
- rasp van 1 sinaasappel
- sap van 2 sinaasappels
Extra nodig
Springvorm van 24 cm en bakpapier