Gevulde speculaas

carola-van-bemmelen_EU_gevulde-speculaas

Bereiding

VOORBEREIDING 1 NACHT - BEREIDING 40 MINUTEN

Maak eerst het amandelspijs

Doe de amandelen in de keukenmachine en hak ze fijn. Voeg de abrikozen toe en laat de keukenmachine draaien tot de abrikozen goed gepureerd zijn en gemengd met de amandelen. Voeg de citroensap nog toe. Neem het spijs uit de keukenmachine en wikkel het in plastic folie. Laat het een nacht rusten in de koelkast en bewaar het daar ook in. Je kunt er eventueel balletjes van draaien als snack, of je kunt het verder verwerken in andere recepten. In de koelkast kun je het een paar weken bewaren.

Maak dan de speculaas

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in en bekleed het met bakpapier. Meng het spijs met het ei en zet het even apart. Meng het speltmeel met de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout. Verdeel het deeg in tweeën. Verdeel één helft over de onderkant. Bedek vervolgens met het spijs en verspreid het goed. Bedek het spijs vervolgens met de andere helft van het deeg. Als het deeg iets te nat is tijdens het verwerken, zet het dan heel even in de koelkast om op te stijven. Duw wat amandelen in de speculaas en bestrijk met het eigeel. Zet de speculaas 40 minuten in de oven en laat deze goed afkoelen.

Ingrediënten

VOOR OVENSCHAAL 20-22 CM

Voor het amandelspijs

  • 200 gram witte rauwe amandelen
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 1 tl citroensap

Voor de speculaas

  • 250 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei
  • 200 gram volkoren speltmeel* of havermeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker*
  • 2 el speculaaskruiden
  • 150 gr roomboter of kokosolie, gesmolten
  • 2 el (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • Om te garneren: handje witte amandelen en 1 eigeel

Print

Makkelijk bij het koken